Wees gerust. Dit wordt geen lofzang op die prachtige benen en spieren van onze OSSA-8 roeiers. Bovenstaande kreet geeft weer wat de OSSA-8 roeiers een weekend lang door de speakers van de boot toegeschreeuwd hebben gekregen. Niet nadat ze door coach Bennie de avond van tevoren nog eens diep werden gemotiveerd door een soort van ‘drill filmpje’ waar ‘de honden geen brood van lusten’.
Heineken Roei-vierkamp 2025
Op een duister moment ergens in januari werd er besloten om in te schrijven voor de Heineken Roei-vierkamp. In de veteranenklasse. Dan denk je al gauw: dat valt allemaal wel mee. Totdat de coach fijntjes uitlegde dat, ook in de veteranenklasse, nationale en ook internationale (oud) toproeiers hier ‘acte de présence’ geven. Daar lieten we ons echter niet door kisten. Gewoon een kwestie van goed trainen, toch?
De trainingen vooraf
Zo gezegd, zo gedaan. Iedere zondagochtend stonden de bikkels daar. In weer en wind, temperatuur net boven het vriespunt, tanden op elkaar en ‘gaan met die banaan’. Voor een 8 moet je wel 8 roeiers hebben en een stuur. Om dat aantal te halen, viel niet altijd mee. Dus in wisselende samenstellingen werd er flink getraind. Erik had zich opgegeven als reserve en heeft die plek in bijna alle trainingen op zich genomen. Groot voordeel was, dat hij onze gemiddelde leeftijd net boven de 60 jaar bracht en ons daardoor een plekje in Veteranen F opleverde. De twee laatste trainingen voor het wedstrijdweekend was de ploeg compleet en werden de laatste puntjes flink op de ‘i’ gezet.
Coach Bennie had van plek geruild met Erik, maar dat leverde wel een probleempje op. Onze gemiddelde leeftijd duikelde naar 54,8 jaar en dat zou betekenen: een zwaardere klasse. We hebben er wel even over gediscuteerd, maar de eerlijkheid heeft gewonnen. We hebben het keurig gemeld.
Vlak voor de wedstrijd
Zaterdag in alle vroegte vertrokken we van OSSA. Een ploeg ging direct naar Ric, waar de botenwagen een gereserveerd plekje had, de anderen haalden de rugnummers op bij Nereus. Boot in elkaar zetten… ‘hé, waar dat voetenbord???’ Een gapend gat vlak achter het deelpunt was zichtbaar. Om de boot te delen moet dat voetenbord iets naar achteren worden geschoven. Niet goed vastgezet en verloren, of eruit gehaald en ligt het nog bij OSSA? Eloy ging terug naar OSSA. Geen voetenbord… Toch onderweg verloren? De redding kwam van de producent van de boot: Hudson. Die stond daar met een servicestand en ongelooflijk… ze hadden een voetenbord voor ons type boot. De schoenen waren een keer gebruikt, die kregen we gratis, het voetenbord moest worden betaald. Het geld mocht later worden overgemaakt. Wat een service!!!
Na deze consternatie moesten we wel gemotiveerd het water op. De coach wist ons nog verder te motiveren met opmerkingen als ‘we zitten wel tussen de ‘Rienksen’ (legende onder de oud wereldtoproeiers) en ‘ik heb ook al een paar jongens uit de Holland 8 gespot’. Dus tot op het bot en beenspieren gemotiveerd gingen we het water op.
Zaterdag 2500 en 250 m
Daar gingen we dan. Oproeien naar de start, richting Ouderkerk. Nog nooit zoveel boten gezien. Gewoon beangstigend, zo’n veld. Even zoeken naar de nummers voor en achter ons, in de juiste volgorde manoeuvreren en zorgen dat je binnen de 10 en 20 seconden van je voorganger de startlijn over gaat. Daar maak je je als stuur een beetje druk om, iedere seconden telt immers. Gelukkig werd die soep minder heet gegeten dan in het wedstrijdreglement werd opgediend.
En daar gingen we. ‘Klaar maken om op te bouwen… opbouwen nu… en 1… en 2… en 3… en nu op die benen!!! Daarmee is ook de titel van dit verslag duidelijk. 2500 m op die benen staan, alles geven wat je hebt, en dat 09 minuten en 52,8 seconden lang. Dat lijkt kort, maar is in die 2500 m praktijk lang. Als je dan denkt ‘zo, dat zit er op’ komt er nog eens een 250 m sprint achter aan. Dat is pas ‘beulen’. Gelukkig zit er ongeveer een kwartiertje tussen. Die 250 m gaat in twee aparte banen, gelijk op met een tegenstander. We maakten ons fysiek en mentaal klaar, roeiden light paddle gelijk met onze tegenstander op, richting de vlaggen van de start. De stuur was zo gefocust op die startvlaggen, dat hij, zoals vooraf uitgerekend en veel geoefend, naar zijn mening precies op tijd het commando ‘opbouwen’ gaf. Daar dacht een kamprechter met een toeter echter anders over. ‘Opbouw afbreken’ werd er geschreeuwd en direct daarna moesten we op zijn commando opnieuw opbouwen. Dat leverde de stuur nog even een sneer op van de man, want hij wist door zijn toeter nog wel even te roepen ‘voortaan even luisteren!’ Enfin, die kon ondergetekende in zijn zak steken. Niettemin ging het niet verkeerd. Met een dubbele opbouw toch 53,9 seconden. Dan zit er bij een volgende keer zeker meer in!
Grote verrassing, zondag nog een 5000 m
Na de zaterdag races van 2500 en 250 m dachten we dat we klaar waren met de Heineken. Het bleek echter dat men al een tijdje geleden had afgeschaft dat alleen de besten door gingen naar de zondag race. Helaas, dus zondag nog even 5000 m doen. Daar hadden we niet op getraind! Nog even een kleine discussie van ‘wel of niet’, maar ons eergevoel won. Zondagochtend 7.30 uur bij OSSA, 9.00 uur het water op en 9.30 uur de start. Ongetraind of niet, het liep als een trein. Twee boten ingelopen, en een eindtijd van 21 minuten en 26,1 seconden. Over de eerste 2500 m waren we 13 seconden sneller dan de 2500 m van zaterdag! Tijdens die zaterdagrace lag ons tempo te hoog. Dat wreekt zich op een bepaald moment. Zondag bleven we tussen 28 en 30 slagen per minuut roeien, rustiger in de recover en geconcentreerd op een forse beentrap. Vandaar die, ‘Benen! Benen! Benen!’
Dank aan Kristian, Rob, Tom, Henk, Bennie, Paul, Eloy en Sirp Jan. Het was een geweldig weekend.
Siebo Brinkerink

Op zaterdag 1 maart is de eerste toertocht “Kouwe Fleike tocht” gevaren. Er waren in totaal 16 aanmeldingen. Nanne, de organisator, had het idee opgevat om de route op de fiets te begeleiden, zodat er geroeid kan worden in 3 C4-boten. De weersverwachting is goed met windkracht 2 NNO bij een temperatuur van 2-8 gr C. Bijna iedereen is aanwezig om 9:30 uur onder het genot van een kopje koffie of thee met koek. Door Nanne worden de aandachtspunten doorgesproken, zoals route, mee te nemen spullen (spons, geitepen, kussen, 1e hulp kit, roeispaan etc.). De captains wisselen hun telefoonnummers uit voor communicatie tussen de boten.
Om 10:00 uur worden de boten klaargemaakt door de bemanning. Op het laatste moment wordt René, als laatste deelnemer, afgezet. Om 10:30 uur is de afvaart van de drie boten. De Wijde Vaart (Lida, Derk Jan, Coosje, Ronald en Michiel), de Ammerswiel ( Henk, Dirk, Annemiek, Tinie en Wini) en de Vier Winden (Jaap, Mirjam, René, Marije en Karin). De Vier Winden raakt enigszins achterop door onvoorziene sanitaire stops. Het weer is prima, ideale roeiomstandigheden. Ondanks dat de route vooraf besproken is, is er toch enige twijfel bij de te volgen route. Gelukkig staat Nanne op de cruciale plaatsen om aanwijzingen te geven en ondertussen ook foto’s te maken.
De route bestaat vooral uit rechte stukken, breed vaarwater en hoge bruggen. Het water in het kanaal is hoger dan de omliggende polder. De auto’s en fietsers zijn vaak nog net zichtbaar. Het uitzicht is uitgestrekt, zeer rustgevend.
In Schermerhorn wordt aangelegd voor een korte pauze om de benen te strekken en een broodje te eten. We liggen iets achter op schema en besluiten na een korte pauze weer te vertrekken richting de lunchplaats in Ursem. De Vier Winden vertrekt als laatste met stuurvrouw Karin die haar eerste stuurmanskunsten mag vertonen. Dat gaat prima na enige instructie en oefeningen. De afstand bedraagt 8 km en vooral het laatste stuk na de bocht bij Avenhorn is een kleine beproeving.
Om ongeveer 14:00 uur leggen we aan bij Eetcafé Halfweg voor een verdiende lunch. Het café zit bomvol en de afhandeling van de bestelde gerechten duurt wat langer. Er wordt uitbundig meegezongen met een verjaardagslied van een andere groep. Na een smaakvolle lunch, uitgerust, en vol goede moed, zijn we gereed voor het laatste stuk. De Vier Winden vertrekt zoals gewoonlijk weer als laatste. Na enkele kilometers valt opeens de Ammerswiel stil i.v.m. brandstofproblemen bij een bemanningslid. Dit geeft de Vier Winden de kans om nu als 2e boot te gaan varen. In de middagzon liggen meerdere wilde eenden paarsgewijs in het zonnetje aan de rietkraag te genieten.
Om 17:00 uur leggen we aan bij het vlot van OSSA. De boten en spullen worden weer opgeruimd. Nog even nazitten in de kantine onder genot van een drankje en lekkernijen. Een geslaagde dag waarbij de naam van de tocht niet helemaal is uitgekomen: we hadden geen last van kouwe fleike.
Jaap
Wini, Steven, Nicolette, Maud, Bianca en Arie
Rudy heeft het bovenstaande 50 jaar OSSA-logo ontworpen dat op alle uitnodigingen is gezet. We hebben er ook twee vlaggen mee laten bedrukken. Één vlag wapperde tijdens festiviteiten fier aan de mast bij het vlot en een vlag hing lange tijd in de oude en later in de nieuwe kantine.
Het jubileumjaar ligt al weer ruim achter ons, en we zijn ons 51e verenigingsjaar ingegaan. De commissie kijkt tevreden terug op het afgelopen jubileumjaar. We bedanken iedereen die meegeholpen heeft en bij de activiteiten aanwezig was. Een terugblik:
zaterdag 27 januari: 1e paal met toost en aansluitend een ‘verlate’ nieuwjaarsreceptie. Het is Siebo en Erik gelukt de eerste pa(a)l(en) te slaan, de hamers hebben een mooi plaatsje gekregen in de nieuwe kantine.
zaterdag 10 februari: een verrassende winterwandeling over de Sluiskade/Oosterdijk (langs ons roeiwater) richting de Langebalk en terug over de volkstuinen Potjesdam/De Koog/Winterkoning (Zuid-Scharwoude), Lepelaar en Dorpsstraat in Broek op Langedijk. Snert toe!
vrijdag 8 maart spelletjes/caféavond met o.a. Bingo – Uno (?) – Darts (koppel) – Sjoelen. Verrassende ingebrachte prijzen bij de bingo. Bij het darten ging het er fanatiek aan toe. Het koppel Wini/Steven legde het in de finale af tegen Frans/Nancy.
zaterdag 23 maart: onder de noemer ‘landroeien’ een zeer sportief ergometerevent onder de enthousiaste leiding van Bianca. Het gebeuren duurde de hele dag, van 8 tot 8. En het heeft ook flink geld opgebracht voor de aankleding van de ergometerruimte. Gedurende de hele dag was er aanloop van belangstellenden.
zaterdag 13 juli: de Ossianendag, met meer dan 50 deelnemers. We konden al terecht in de nieuwe kantine en keuken! Een heel leuk gebeuren (we zijn een half uurtje later begonnen vanwege slecht weer aan het begin van de dag), een spel met jeugdfoto’s van OSSA-leden, een bal/hindernisspel, een filmopdracht, een door de verschillende teams roeiend af te leggen parcours. Het spel waarbij je op de ergometer ogenschijnlijk makkelijke vragen moest beantwoorden, was best moeilijk. Tussendoor een gezonde lunch. We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen over deze dag.
zaterdag 9 november: de opening van het nieuwe clubgebouw door olympisch kampioen skiff Karolien Florijn en wethouder John Does! Veel gasten, leden en oud-leden, receptie en ’s avonds een feestelijk diner.
En dan is er tussendoor op 26 oktober in overleg met Tom van Straaten en Kanowaard nog een burendag georganiseerd. We hebben bijna 300 uitnodigingen in de direct omliggende straten in Broekhorn en aan de Sluiskade verspreid. Maar de belangstelling loonde de inspanningen en kosten waren er eigenlijk niet.
Het organiseren van alle evenementen konden we niet alleen. We hebben veel hulp aan leden gevraagd en gekregen. Ook spontaan. Er werd regelmatig op zaterdagochtend vergaderd. Soms zaten tentamens, vakanties etc. in de weg. Tientallen e-mails en al sinds eind oktober 2023 werkelijk honderden app-berichten gingen over en weer. Voor de gratis activiteiten hebben we van het bestuur budget meegekregen en op aanraden van Henk Bekker heeft Nicolette bij de Stichting Nut nog een subsidie voor jubilerende verenigingen weten binnen te slepen. En soms ging het wel eens stroperig, kwamen we voor lastige beslissingen te staan of zat het niet allemaal mee. Maar we konden elkaar altijd weer helpen, opbeuren als het eens wat tegenzat en losten het altijd weer op.
We hopen dat u genoten heeft van het jubileumjaar!

Gelukkig niet de laatste toertocht van Herman
De toercommissie heeft in 2024 het aantal toertochten op een laag pitje gezet vanwege de nieuwbouw van ons mooie clubhuis. Na de opening heeft de commissie een inhaalprogramma opgesteld. Zo verzamelen zich op zaterdag 28 december om 10.00 uur 24 Ossianen voor de oliebollentocht naar Alkmaar. Het is kil en mistig weer en er staat een zuiden, gelukkig niet al te stevige, wind. Door harde wind en regen ging de Sinterklaastocht op 7 december helaas niet door. Nu kunnen we wel uitvaren en is het zicht voldoende.
Nanne houdt de inleiding over de tocht, vertelt over de moeilijkheid bij de verschillende bruggen en telt vijf keer tot vijf om de bootindeling te maken. Er gaan vier C4-en het water op en de Rietland. Met Coosje, Arie en Monique zit ik in de Rietland, die als laatste boot het water op gaat. In konvooi varen we richting Alkmaar. Coosje is onze eerste stuur. Bij de Nollenbrug wisselen de boten van stuur, een aantal vieren doet dat op het water. Wij niet, wij meren af. Ik neem het roer van Coosje over. We varen verder in zuidelijke richting onder de Kraspolderbrug door. Bij de Omval stokt onze voortgang. De kraag van de bakboordriem van de boeg zit los. Arie en ik kennen een woonbootbewoner die ons kan helpen met gereedschap. De woonboot van deze bewoner (oude collega) ligt aan stuurboord, een klein eindje verder langs het Noord-Hollands kanaal. We minderen vaart bij de betreffende woonboot, maar het is niet de oud collega die reageert. Haar zoon komt naar buiten en helpt ons met een schroevendraaier. Hij heeft de woonboot van zijn moeder overgenomen en mag hier blijven liggen. Zijn moeder is trouwens op deze dag jarig, hij gaat er zo naar toe. Arie feliciteert hem en vraagt of hij de felicitaties en groeten namens ons wil overbrengen. In de tussentijd heeft Monique de kraag gerepareerd en kunnen wij onze tocht vervolgen.
Alle andere boten zijn al uit het zicht. Wij gaan nabij de Schelphoek bakboord uit, de ophaalbrug onderdoor, naar de Baansingel. Het vaarwater is er smal door de woonboten aan bakboord en de boten aan stuurboord. We manoeuvreren ons door het water en komen op de Singel. Daar zijn twee jongens met hun vader aan het street-vissen. Helaas hebben ze nog niks gevangen. Na de molen van Piet zien we de OSSA-vloot liggen.
Wij meren als laatste aan voor de wandeltocht naar de oliebollenkraam naast de Grote Sint-Laurens kerk. Daar stellen we ons heel gedisciplineerd in een rij op om onze warme oliebol met veel suiker in ontvangst te nemen. Nanne rekent alle oliebollen af. En dan is er warme chocolademelk. Opgewarmd en meegenomen door Karin en Ronald in grote thermosflessen. Heerlijk drinken we dat op het Canadaplein op. Een sanitaire stop doen de meesten van ons in de bibliotheek aan het plein. Gezien de temperatuur blijven we niet lang hangen. We gaan weer terug naar de boten en varen verder langs het Bolwerk en het Stadskantoor tot de afslag naar de Hoornse Vaart. Bij de ARZV wisselt iedereen van stuur en vaart vervolgens terug naar OSSA. Daar komen we omstreeks 14.00 uur aan en praten nog gezellig na.
Als ik Herman na afloop vraag of dit zijn laatste tocht is geweest, antwoordt hij monter ontkennend. Veel leden hebben erop aangedrongen dat hij blijft. Hoewel hij zijn lidmaatschap in november heeft opgezegd, heeft hij in het reglement gevonden dat hij senior-lid kan zijn. Hij heeft zich weer aangemeld en voelt zich zo verbonden met de vereniging. Hij kan weer blijven roeien en hoopt dat met een zekere regelmaat te doen op zaterdag en de woensdagmiddag.
Het was een mooie tocht. Nanne bedankt voor de organisatie en Karin en Ronald voor de heerlijke chocolademelk.
Derk Jan

Drie marathons in vogelvlucht: Groene Hart, HORZOL en Midwintermarathon
Verslag door Coosje
Ook marathon roeien moet je een keer gedaan hebben!
Dus ik ging geheel blanco deze uitdaging aan, ook al klonk 58 km roeien wel wat stressvol.
De eerste was 28 september, de Groene Hart marathon, vanuit Alphen aan den Rijn. Een prachtige tocht door het groene hart,
over de Kagerplassen, langs oude huizen van Warmond en Oegstgeest, en door de grachten van Leiden.
In Leiden werd er een pauze ingelast voor de lunch en oom even benen te strekken.
Het vraagt soms veel stuurmanskunst: bruggetjes, scherpe bochten, de wind die je onverwachts de verkeerde kant (in het riet) op blaast.
Een bijkomende moeilijkheidsgraad is wat mij betreft het wisselen van stuurplek!
Om de 20/30 min. wordt er een ingewikkelde dans uitgevoerd, met allerlei kreten: veilig boord houden, laag blijven, ga zitten, opschieten.......!
Elke keer was ik weer opgelucht dat we allemaal weer veilig verder konden roeien.
Na ruim 6 uur hadden we mijn eerste marathon afgerond. We hebben wind, regen en zonneschijn gehad. We kregen natte voeten, pijnlijke benen, en een houten kont, maar we zijn heel voldaan.
Uit de boot komen gaat wat moeizamer, en na het weer reisklaar maken van de boten, een lekkere warme douche en een pizza, ben je heel tevreden!
HORZOL marathon 13 oktober.
Dat is dan echt een thuiswedstrijd!
54 km door het West-Friese landschap. Dit keer in een vrouwenboot, een andere manier van wisselen in de boot en veel wind, wat resulteerde in moeilijkheden bij het loskomen uit het riet!
Regelmatig moesten we vallen en slippen bij de vele lage bruggetjes, en alle bochten.
Geweldig dat er dan overal vrijwilligers staan die je aanmoedigen, aanwijzingen geven, de tijd waarnemen.....
We kregen een heerlijke maaltijd, na de welverdiende warme douche.
Midwintermarathon 21 december.
De marathon door het landelijke gebied rond Amsterdam, Weesp, Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel en dan nog een ronde van 20 km door Amsterdam, wat een hele belevenis is.
Met een groep van 12 roeiers hebben we deze tocht beleefd. Ook dit keer stond er veel wind en in de middag viel er ook regelmatig wat vochtigheid uit de lucht. Vooral in Amsterdam was veel te zien. Gelukkig hadden we een goede gids, dank Peter, aan boord. Voor de namen van torens, bruggen, wie waar heeft gewoond etc......
Ook deze tocht kostte ons ruim 6 uur. Het bekertje chocolademelk met rum smaakt dan heel goed als je er eindelijk bent.
Ook hier kregen we weer een heerlijke maaltijd, na het reisklaar maken van de boten voor de thuisreis.
Wat is de conclusie na deze drie marathons?
- Het is een leuke manier om door het hele land mooie afstanden te roeien
- Veel gezelligheid en saamhorigheid op zo'n dag: het op - en afriggeren, boten versjouwen....
- Eigenlijk valt de afstand best mee....
- Dat een marathon bij elke club staat en valt door de enorme bijdrage van alle gemotiveerde vrijwilligers die een enorme klus klaren
- Dus als laatste iedereen hartelijk dank voor het organiseren, rijden van boten wagens, het enthousiasme.....
Tot de volgende marathon!
Coosje Pennink