• Damesvier

Om veiligheidsredenen wijst het bestuur roeiers die tijdens de wintermaanden willen skiffen op de risico’s.

 
Regeling 
Het skiffen tijdens de winterperiode  is op eigen risico. Roeiers die trainen in de winter, dienen zich bewust te zijn van de risico’s van skiffen in de winter en rekening te houden met die gevaren. Ga nooit alleen skiffen en alleen roeiers met voldoende skiffervaring mogen in de winterperiode skiffen. 


Risico’s
Skiffen brengt in de winter meer gevaar met zich mee dan roeien in C-materiaal of in gladde boten. De kans op omslaan in de skiff is namelijk aanzienlijk groter dan in C-materiaal of in een 2x, 4x/4+. 
Bij omslaan dreigt een koudeshock en/of onderkoeling voor de roeier, met alle risico’s van dien. Voor roeien in de winter bestaan geen KNRB-richtlijnen.

Extra informatie mbt onderkoeling:

Zie https://www.knrm.nl/images/_Algemeen-home/_Veiligheid/Folders/Onderkoeling.pdf
Omdat het Kolhorn kanaal ondiep is en weinig stroming kent, zal de watertemperatuur meestal gelijk zijn aan de gemiddelde dagtemperatuur (dus niet de gemiddelde maximum temperatuur).

De KNRM geeft op haar site het volgende aan over overlevingskansen in water: “Er is geen enkele wetmatigheid wat betreft de overlevingskansen in water. Onderstaande tabel is een zeer ruwe schatting. De werkelijke tijd hangt af van veel factoren zoals lichaamsbouw, hoeveelheid onderhuids vet, gebruik van alcohol of medicijnen, kleding, geslacht, windsnelheid, lichamelijke en geestelijke conditie.”

Tabel: overlevingstijd bij te water geraken in wetsuit, gekleed of in zwemkleding.

watertemperatuur (⁰celsius)

wetsuit

gekleed

zwemkleding

0

15 minuten

9 minuten

2 minuten

5

3 uur

1 uur

30 minuten

10

9 uur

3 uur

1 uur

15

12 uur

5 uur

2 uur

20

15 uur

8 uur

4 uur

Bovenstaande tabel laat zien dat die iemand die bij een watertemperatuur van 5 graden Celcius gekleed in het water valt, een overlevingstijd heeft van 1 uur; in badkleding een half uur.

Bij een watertemperatuur van 10 graden Celcius is dit resp. 3 uur en 1 uur. Bovenstaande tabel van de KNRM is gebaseerd op “stilliggen en jezelf zo klein mogelijk maken”, dus ruim binnen de aangegeven tijd moet je op de kant staan. Roeikleding zit waarschijnlijk ergens tussen “badkleding” en “gekleed” in.

Het bestuur