jaamhol2.jpg

 

Lucas is een beetje buiten adem. Hij heeft net geroeid, en door het mistige weer heeft hij last van zijn astma.

Lucas is 18 jaar. Hij is al lid van OSSA sinds zijn 11e. Hij was toen de enige die zo jong was. Hij heeft twee jaar aan paardrijden gedaan, maar door zijn astma was dat niet zo’n succes. Toen probeerde hij judo en karate, maar dat was het ook niet.

Tot zijn moeder met het idee kwam om te gaan kijken bij het roeien. Lucas merkte dat OSSA een gezellige roeivereniging is, waar je alleen, maar ook samen kunt sporten. Dat was het wat hij wilde doen!

Het leukste van OSSA vindt hij dat het zo gezellig is. Daardoor voel je je comfortabel en heb je goede motivatie om aan de gang te gaan. Er zijn aardige mensen, waarmee je soms kunt dollen, maar waar je ook serieus mee kunt roeien.

Lucas traint niet in een vaste boot. Dat is lastig als je 18 bent. Vooral als je wedstrijden wilt gaan roeien. Hij roeit wel vaak met vaste mensen: Anouk, Suzanne en Jesse. De anderen zijn net iets te fanatiek, of juist niet. Lucas vindt het namelijk heel leuk om te roeien, maar  drie keer in de week is lastig in te plannen.

Zijn favoriete boot is de Blauwe Loper, een gladde boot, want het is fijn om in een team te roeien.

In de zomer roeit hij het liefst in een skiff. Dan kun je zelf je tempo bepalen en je op jezelf richten.

Wat Lucas nog moeilijk vindt, is om alles tegelijk goed te doen: rechtop zitten, een lange slag maken, kracht zetten.

Lucas zat vroeger op de Vrije School. Hier heeft hij in het basis- en ook in het middelbaar onderwijs op gezeten. Als hij op een reguliere middelbare school had gezeten, dan was dat volgens hem vast niet goed gegaan. Daar zitten namelijk mensen met een mentaliteit waar hij niet bij past. De manier van leren op de Vrije School daarentegen, past goed bij hem. Daar kreeg je twee uur in de week kunst: beeldhouwen, houtbewerking, schilderen, naaien etc.

Hij doet nu een opleiding tot Creatief Vakman in Amsterdam. Je leert daar hoeden, schoenen en tassen ambachtelijk te maken.

Maar wat hij graag wil gaan doen is films maken. Dat is zijn doel. Maar omdat hij toch een opleiding moest doen, koos hij voor deze opleiding. Het leukst van de opleiding vindt hij de vakken startend ondernemen, boekhouden, financiële en wettelijke dingen. Dat heeft zijn interesse.

Hobby’s zijn: fotografie, films maken en het schrijven van scripts voor films. Hij begint net, maar van het films maken wil hij later zijn beroep maken.

Hij is nu in het begin van zijn filmcarrière. De tijd zal ons leren wat voor films hij zal gaan maken.

Hij maakt films over sfeer, emotie en filosofische onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe het is om in een depressie te zitten. In een film kun je meer zeggen dan in woorden.

Tegenwoordig heeft een depressie hem ook geraakt net zoals velen tegenwoordig.

Vanaf dat hij jong was is zijn last van depressies langzaam opgebouwd: in het begin voel je je niet zo goed. Dan denk je dat iedereen dat heeft en dat het gewoon is.

Depressie is voor hem dat je je emoties niet voelt. Je lacht wel, maar er zit geen emotie achter. Ook als bijvoorbeeld iemand iets voor je doet, dan kun je niet echt blij om zijn, omdat je geen emotie voelt.

Lucas is er eerlijk over. Als iemand vraagt of het goed gaat, dan zegt hij hoe het echt met hem gaat.

Het belangrijkste is dat je goede hulp hebt, want als je in een depressie zit is het hard werken om er uit te komen. Daar heb je hulp bij nodig.

Lucas zit in de pas opgerichte commissie “Communicatie en uitstraling”. Hij beheert het OSSA Instagram account. Als je leuke foto’s hebt van roeien en roei-evenementen, dan kun je die naar hem toesturen en dan zet hij ze erop.

Zijn e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bedankt voor het gesprekje, Lucas!

Lida

(PS We hopen dat iedereen leuke foto’s ook naar voetenbord@rvossa stuurt.)