jaamhol.jpg

Marit (slag) en AmberEven voorstellen:

Marit Bak is 17 jaar oud. Ze woont in Schagerbrug.

De moeder van Marit roeide en zei dat roeien misschien een leuke sport was voor haar. Begin 2014 begon Marit te roeien bij de Kop. Meteen in de skiff. Al snel had ze het niveau van haar moeder ingehaald.

Wat ze nog moeilijk vindt: ze vlagde aan de achterkant. Dit is al veel minder geworden.

Marit  heeft vorig jaar haar HAVO-diploma gehaald aan het Regius College Schagen. Ze doet nu 5 VWO. Leukste vakken: natuur- en scheikunde, en gym natuurlijk. Ze vindt tekenen en schilderen leuk. En ze danst graag: ballet en moderne dans. Dit deed ze al voordat ze roeide.

Amber Breed is 15 jaar oud (over een maand 16). Ze woont in Schagen.

Amber was op zoek naar een sport die bij haar paste. Toen ze een artikel over roeien las werd ze enthousiast en begon in de winter van 2014 te roeien bij de Kop. In een C4. Ze was daar een tijdje de jongste roeier en mocht daarom een boot dopen.

Wat ze nog moeilijk vindt: afgelopen zaterdag bij de wedstrijd bij het Spaarne maakten ze een veel langere haal dan ze gewend is.

Amber zit in 4 VWO van het Regius College Schagen. Leukste vakken: natuur- en scheikunde en biologie. Keuzevak: beeldend (o.a. kunstgeschiedenis).

Amber is een creatief type. Schilderen en tekenen vindt ze leuk.

Ze loopt hard sinds ze bij OSSA roeit.

Marit en Amber worden vaak met elkaars naam aangesproken,  terwijl ze helemaal niet op elkaar lijken. Ze roeien allebei bij de Kop.

Er waren daar maar 5 jeugdleden. Ze waren de eersten die met wedstrijdroeien begonnen, nu 1 ½ jaar geleden. Als er werd nabesproken waren ze zo klaar.

Kees Verschoor zei dat ze eens bij OSSA moesten gaan kijken, omdat daar veel meer trainingsmogelijkheden zijn. Sinds oktober vorig jaar zijn ze ook bij OSSA actief. Ze werden met open armen ontvangen. Het voelt alsof ze hier al heel lang zitten.

Het leukst bij OSSA vinden ze de sfeer. Al kletsend ga je naar de boot toe. Na het roeien praat je meteen weer verder. Er zijn hier meer mensen van onze leeftijd.

Het is altijd gezellig. Het kamp was echt leuk. Je leert mensen nog beter kennen.

Ze krijgen training van René:

Marit op donderdag en zaterdag (op dinsdag danst ze).

Amber op donderdag, zaterdag en dinsdag.

Ze vinden dat René wel mag weten dat hij het goed doet.

Marit en Amber trainen ook in een viertje in Alkmaar voor “November vieren”, met twee meiden van de Alkmaarsche. De indeling van de boot is nog niet bekend, omdat ze daar net begonnen zijn.

Afgelopen zaterdag deden ze individueel mee met de onderlinge wedstrijden bij het Spaarne. Ze konden allebei goed meekomen:

Marit won in haar categorie, meisjes van 16-17-18.

Amber was 5e in de jongere categorie.

Ze zijn allebei zeer tevreden.

Ze roeien het liefst met z’n tweeën in de Daddy Koel. Dan kunnen ze elkaar aanmoedigen. Het geeft extra kracht.

Zondag roeiden ze samen de Goudse Mijl. Het was uniek weer. Ze roeiden zo voorbij Alphen (die trainen 6 x per week). DDS en OSSA lagen om en om voor. In de laatste 100 meter gingen Marit en Amber DDS voorbij.

Het lijkt de ze leuk om in een 8 te roeien. “Het echte werk. Daar werk je naartoe”. Boordroeien dat leer je niet meteen. Daar kun je pas later instromen.

Ze zijn het er roerend over eens waarom roeien zo leuk is:

“Je begint ergens en komt veel verder.”

Bedankt voor het gesprekje meiden!

Lida