Rob en Bianca organiseren samen de HORZOL (Heerhugowaard, Oudorp, Rustenburg, Zijdewind, Oudkarspel, Langedijk), die dit jaar niet door kon gaan.

Met pijn in hun hart hebben ze de marathon afgelast. Ze vinden het heel erg sneu.

“We hebben te laat gepiekt. Twee weken eerder had het misschien nog gegaan.”

Rob is 54 jaar. Hij is getrouwd en is vader van twee kinderen van 17 en 19 jaar.

Toen hij twee jaar in Heerhugowaard woonde, vond hij een flyer van OSSA in de bus. Hij ging kijken, was enthousiast en werd lid. Hij is van dezelfde lichting als Jaap Koster, Arie Dekker en Kees van der Plas. De eerste lessen kregen ze in een C1.

Hij is 25 jaar lid, sinds 1995 dus.

Rob vaart niet graag in een skiff. Hij roeit het liefst in een 4 of 8, C4 of gladde 4 maakt niet uit. En hij stuurt graag. Hij vindt het jammer dat het boordroeien “op zijn gat“ ligt. Hij hoopt dat de 8 er weer uit gaat. Als het weer wordt opgestart met de mannen, dan staat hij vooraan. Via WhatsApp is het makkelijk te regelen om een boot vol te krijgen. Vroeger was dat veel lastiger.

Wat hij het leukst vindt bij OSSA, dat is de gezelligheid tijdens het clubuur. Dat je niet in een vast clubje zit. Elk type mens is welkom.

Rob vindt het nog moeilijk om goed technisch te roeien. Je kunt je techniek altijd blijven verbeteren.

Hij is niet zo’n skiffer. Hij is een gezelschapsroeier. Hij vindt het niet leuk in zijn eentje.

Hij kreeg les van Han Beudeker. Hij ging minstens een keer per les om.

Behalve roeien gaf Rob vroeger ook instructie bij OSSA.

Hij zat in het bestuur voor instructie, productie, verbouwingen en technische zaken.

Hij zat 10 jaar in de redactie van het Voetenbord.

Nu organiseert hij de HORZOL en doet allerlei technische dingen.

Als hij gepensioneerd is, dan wil hij graag meehelpen met de klusploeg.

Rob werkt al jaren bij TATA Steel, bij Hoogovens zelf, bij 6 en 7. Hij doet daar de procesautomatisering. Vier dagen in de week. Een keer in de week gaat hij er op de (elektrische) fiets heen.

 Behalve dat fietsen beoefent hij geen ander sport.

Hij heeft wel veel hobby’s: schilderen, tekenen, thuis werken met elektronica, techniek, meubels maken. Ook speelt hij trombone in de Jacky Roofes Big Band. Ze zijn nog op zoek naar een goede eerste en derde trombonist. Hij speelt is nu eerste trombonist, maar zou liever tweede trombonist zijn. Ze treden zo nu en dan op, bijvoorbeeld op het Cool Jazz festival.

 

Bianca is 49. Ze heeft een samengesteld gezin met vriend Ron en zoon Guy.

Guy heeft ook 3 à 4 jaar geroeid bij OSSA.

Bianca was in 2013 op de sportinfo in Opmeer, waar een ergometer stond. De week erna was er een open dag en kon ze het water op. Ze vond het zo leuk! Bianca heeft altijd iets met water gehad. Ze had vroeger ook een eigen boot.

Bianca en Guy begonnen bijna gelijk met roeien. Guy startte in de zomer, en Bianca in de herfst, toen er een volwassen groepje startte. Haar eerste lessen kreeg ze in een C4.

Van haar lichting is verder niemand meer over.

 

Bianca roeit graag in een skiff, in dubbel 2 de Vlaerdinge en in een gladde 4 met de meiden.

Ze zou het heel leuk vinden om weer in de dames 8 te roeien. Ze moeten nog oefenen. Het voegde nog niet goed samen. Teveel samba heupen zoals Evelien dat zei. De boot lag niet stil.

Wat Bianca het leukst vindt bij OSSA is de gezelligheid.

Ze roeit niet vaak tijdens het clubuur, omdat ze een eigen groep heeft met de meiden waarmee ze ook buiten OSSA leuke dingen doet.  Ze roeien vaak om 8.30 uur.

Wat ze ook belangrijk vindt, dat is dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten, Zelf vindt ze dat ze in “Jip en Janneketaal” spreekt. Ze is niet zo van de ernstige dingen. Maar bellen doet ze graag. Zo vullen de mensen elkaar aan.

 

Bianca vindt het nog moeilijk om goed technisch te roeien: langzaam oprijden, niet versnellen, op tijd draaien. Best moeilijk. Iedere haal moet je blijven denken. Roeien is zo’n technische sport.

Bianca wil altijd het snelst zijn. Op Strava kun je zien hoe hard je gaat.

Behalve roeien is Bianca bestuurslid, ze verzorgt de facebookpagina en het instagram van OSSA. In de wintermaanden begeleidt ze op maandag een ergometergroepje. En ze organiseert natuurlijk de HORZOL.

Bianca werkt twee dagen in de slagerij.

 

Sinds de corona beoefent ze nog een sport: wielrennen. Ze fietst veel.

Als anti-fietser, en e-biker, is ze op een racefiets gegaan. Echt leuk! Ze ging namelijk met haar vriend mee. Op zijn reservefiets.

Sinds juni heeft ze haar eigen racefiets. De racefiets is een Bianchi en heet Dame Bianca ??

 

De HORZOL :

Rob heeft alle HORZOLs meegemaakt.

Bij de eerste HORZOLs was er heel weinig ruimte om de botenwagens kwijt te kunnen. Er was nog geen grote parkeerplaats en er konden maar 1 à 2 botenwagens op de dijk staan. Alle boten werden door vrijwilligers van OSSA afgeladen. De gasten vonden het geweldig!

Nadat het nieuwe parkeerterrein werd aangelegd, zijn we hiermee gestopt.

 

Rob werd ooit door Siebo gevraagd om met Rick (die toen de HORZOL organiseerde) mee te lopen. Hij wilde dat liever niet in zijn eentje doen en toen kwam Gerard Touw erbij.

De eerste keer was Rob coördinator. Hij hield zich bezig met het inschrijven van de deelnemers. Hij heeft ervoor gezorgd dat iedereen op de juiste plaats stond en zorgde voor de koffie. Als er problemen waren, zocht hij naar oplossingen. Dit doet hij nog steeds.

 

Bianca is bestuurslid roeien. In die functie regelde ze voor de HORZOL al het bespreken en verhuren van de boten, ze maakte foto’s voor facebook, deed de PR en organisatie.

Zo rolde zij in de organisatie van de HORZOL.

 

Toen Gerard Touw stopte, gingen Rob en Bianca met z’n tweeën verder.

 

Organisatie:

Een heleboel dingen lopen vanzelf. Als je maar aan de juiste touwtjes trekt.

Routekaartjes en bootnummers zijn al aanwezig.

De zuurkool, de wijn en de sluis moeten geregeld worden.

Er zijn veel vrijwilligers die meewerken. Arie gaat bijvoorbeeld al 3 weken van tevoren kijken of het water goed begaanbaar is. Hij neemt zelf initiatief. Bij deze krijg je een compliment, Arie!

Zo zijn er meer mensen die goed bezig zijn.

 

Bianca zorgt voor de communicatie. Ze zet alles over de HORZOL op facebook, instagram, en de marathonfacebookgroep en ze  spamt diverse verenigingen om ze enthousiast te maken voor deelname aan de marathon. Ook neemt ze bijvoorbeeld flyers mee naar de Elfstedentocht om ze daar uit te delen.

Vorig jaar deden er 45 boten mee Door de corona mochten dit jaar niet meer dan 30 boten meedoen. En uiteindelijk dus geen een…

Volgend jaar streven Rob en Bianca naar 50 deelnemende boten.

 

Rob en Bianca, bedankt voor het gesprek!

 

Lida