Eilands Mijzenpolder 02

Basisinstructie bij OSSA

Nog nooit geroeid? Weet dan dat roeien een technische sport is. Daarom begin je bij OSSA met het volgen van de basisinstructie waarbij je leert blessurevrij te roeien en veilig te sturen. De basislessen worden afgesloten met een roei-examen. Laat je zien dat je het roeien voldoende beheerst, dan behaal je de basispermissie.

De eerste basisinstructie van het jaar start in de week na de open dag en die is ieder jaar op tweede paasdag. 

De basisinstructie wordt gegeven op twee avonden in de week, meestal op dinsdag- en donderdagavond vanaf 19:00 uur en op zaterdagmorgen om 09:00 uur. De instructie neemt per keer ruim anderhalf uur tot twee uur in beslag. Totaal zullen er 20 lessen worden gegeven. De eerste 15 lessen staan geheel in het teken van het roeien en de techniek. De theorie wordt ook behandeld: benoemen van onderdelen van de boot, commando’s geven en begrijpen etc.. Tijdens de volgende 5 lessen zullen er afwisselend lessen worden gegeven om de stuurmanskunst machtig te worden en het roeien verder onder de knie te krijgen. Voor het sturen is er ook een aparte serie lessen na de basisinstructie en er wordt een separaat examen afgenomen.

Trek voor de instructie makkelijk zittende kleding aan, die niet te ruim zit. Met name rond het lichaam kunnen anders de riemen in de losse kleding blijven hangen. Als schoenen lichte schoenen of sportschoenen, die bij voorkeur aan de hakzijde schuin naar binnen lopen. Vergeet niet een setje droge kleding en een handdoek mee te nemen. Een foutje kan voor een nat pak zorgen, maar het komt sporadisch voor.

Het afroeien voor de basispermissie staat gepland op de eerste of de tweede zaterdag van juli, e.e.a. is afhankelijk van de start van de zomervakanties.


Dit is op dezelfde dag als waarop onze zomerbarbecue plaatsvindt. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere leden van OSSA, verhalen met elkaar uit te wisselen en te dromen van wat te doen na de basisinstructie.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het volgen van de basisinstructie, meld je aan tijdens de open dag op 2e Paasdag van 14.00 - 16.00 uur of stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En daarna……

Vervolgens ga je mee op de cluburen. Niet alleen voor de gezelligheid, maar zo leer je de roeibeweging verbeteren en krijg je nog meer ervaring met het roeien in teamverband. Het behalen van de stuurpermissie is dan de eerstvolgende opdracht.

Eenmaal in het bezit van de basis- en stuurpermissie kies je hoe je verder gaat: ontspannen roeien tijdens de wekelijkse cluburen of eventueel met een vaste ploeg roeien. Ook kan je meedoen met door Ossa georganiseerde toertochten, prestatietochten, roeimarathons of roeiwedstrijden.

Om de roeitechniek te verbeteren is het goed om het volgende voorjaar door te groeien met het behalen van de permissies voor roeien in een eenpersoonsboot: de C1 en de skiff.