Trakteer familie, vrienden, buren en collega’s op een heerlijke speculaaspop en steun daarmee Roeivereniging OSSA uit Heerhugowaard. De speculaaspoppen worden gemaakt door de Aviateur bakkerij en zijn 170 x 10 x 410 mm (l x b x h) groot. Voor iedere verkochte speculaaspop à € 7,50   gaat 37% naar onze clubkas. Dat bedrag kunnen we goed gebruiken voor de verdere inrichting van de    nieuwe sociëteit en de vervanging van ons roeivlot.

Bestel de speculaaspoppen vanaf heden t/m 17 november 2024 op: https://app.speculaaspop.nl/vereniging/roeivereniging-ossa.

Eind november worden de speculaaspoppen afgeleverd en kan de bestelling bij OSSA opgehaald worden. Deel dit bericht    zoveel mogelijk, want iedereen kan bestellen. Ook niet OSSA-leden. Alvast bedankt voor jullie bestelling en steun.

Het bestuur

 

Oorsprong van de speculaaspop

De speculaaspop is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. Deze stevige maar toch ook brosse gekruide koek, wordt gemaakt van bloem, bruine basterdsuiker, boter, speculaaskruiden en specerijen. De bruine basterdsuiker en de donkergekleurde speculaaskruiden geven speculaas de uiteindelijke, kenmerkende donkere kleur en de kruidige, zoete smaak. De speculaaspop wordt gegeten rond de tijd van Sinterklaas en is in verschillende figuren verkrijgbaar. 

De grote speculaaspop wordt ook wel de vrijer genoemd, dit komt omdat men vroeger een speculaaspop gaf aan iemand die hij of zij heel aardig vond. Jongens verklaarden vaak de liefde aan meisjes door zo een pop te maken. Omdat speculaas vroeger een duur ingrediënt was, was dit de manier om te laten zien hoeveel men om iemand gaf. Die pop werd dan mooi versierd. Als een meisje deze pop dan aannam en begon het hoofd op te eten, betekende dit dat de liefde wederzijds was. Begon ze aan de onderkant, dan betekende dit dat de jongen beter ‘de benen kon nemen’ en ze dus niet verliefd was op hem. Hier komt dan ook de term ‘iemand versieren’ vandaan.